18.4.2020 - teksti: Emma Lipasti, kuvat: Anna Kuokkanen ja Idia Renaissance

IT-taidoilla ihmiskauppaa vastaan

Suomessa etätyöskentelyyn siirtyminen näytti onnistuvan monilta ilman sen suurempia ongelmia ­– läppäri vain kouraan ja kotisohvalle näpyttelemään. Suomesta tuskin löytyykään kovin monta työikäistä, saati nuorta, jolla ei olisi hallussaan ainakin tietokoneen käytön perusteet. Tietokoneen sujuva käyttö ja sen tuomat mahdollisuudet eivät ole kuitenkaan itsestäänselvyyksiä Nigeriassa.

Aloitimme vuoden alussa neljän nuoren naisen tietokoneopintojen tukemisen yhteistyökumppanimme Idia Renaissance -järjestön koulutuskeskuksessa Benin Cityssä Nigeriassa. Kolmen kuukauden pituinen kurssi lähti liikkeelle aivan perusteista, kuten laitteistoon perinpohjaisesta tutustumisesta ja tietokoneen käynnistämisestä. Tietokoneita päivittäin hyödyntävästä suomalaisesta nämä asiat voivat tuntua itsestäänselvyyksiltä, mutta mahdollisuudet koneen käyttöön ovat Nigeriassa harvemmassa. Jokaiselle neljälle opiskelijalle kurssi tarjosi ensimmäisen tilaisuuden istahtaa tietokoneen ääreen.

Idia Renaissance -järjestön koulutuskeskuksen tietokoneluokka.

Idia Renaissance -järjestön koulutuskeskuksen tietokoneluokka.

Nigeriassa etenkin monet tytöt ja naiset jäävät koulutuksen ulkopuolelle tai joutuvat jättämään sen kesken. Koulutuksen puute ja työttömyys sekä näistä johtuva heikko asema ja näköalattomuus ajavat naisia ihmiskaupan uhreiksi. Tukemalla riskiryhmään kuuluvien naisten ammatillista koulutusta tarjoamme heille paremmat mahdollisuudet työllistyä ja näin välttyä ihmiskaupalta. Tänä keväänä tukemme mahdollisti neljän naisen pääsyn koulutukseen, yöpymisen asuntolassa koulutuksen ajan sekä pienen taskuraha, jotta muutto koulutuksen perässä Benin Cityyn oli nuorille mahdollista.

IT-koulutusohjelman opiskelijat kuuntelivat toistensa lopputyöaiheita maaliskuussa.

IT-koulutusohjelman opiskelijat kuuntelivat toistensa lopputyöaiheita maaliskuussa.

Kun perusteet saatiin haltuun, edettiin nopeasti opettelemaan monipuolisia IT-taitoja, kuten tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa ja graafisen suunnittelun alkeita. Jutellessamme opiskelijoiden kanssa videopuhelun välityksellä vaikuttivat he innostuneilta uusien taitojen opettelusta ja kertoivat kokevansa taidot hyödyllisinä työelämässä. Osa mainitsi mahdollisuuden toimia erilaisissa toimistotehtävissä, mutta myös graafinen suunnittelu kiinnosti monia. Haluammekin koulutuksella ravistella myös juurtuneita sukupuolirooleja ja avata naisille IT-taitojen avulla ovea Nigeriassa perinteisesti miesvaltaisille aloille.

Koronavirustilanne vaikuttaa ikävä kyllä myös Nigeriassa, minkä vuoksi Idia Renaissance on joutunut sulkemaan koulutuskeskuksensa toistaiseksi. Tästä syystä kurssin viimeiset viikot jäivät opiskelijoilta suorittamatta. Työmme Nigeriassa kuitenkin jatkuu koronatilanteesta huolimatta. Paikallinen projektikoordinaattorimme pitää yhteyttä opiskelijoihin ja kerää heiltä palautetta toiminnan jatkoa varten.

Koulutus ohjelma Idia Renaissancen koulutuskeskuksessa jatkuu, kun koronan aiheuttama poikkeustila on ohi.

Koulutus ohjelma Idia Renaissancen koulutuskeskuksessa jatkuu, kun koronan aiheuttama poikkeustila on ohi.

Tavoitteenamme on tukea nuoria pitkäjänteisesti vahvistaen heidän asemaansa pysyvämmin. Koronatilanteen helpotettua aiomme järjestää jatkokurssin opiskelijoiden toiveiden pohjalta, jossa nuoret pääsevät syventämään IT-taitojaan ja harjoittelemaan mahdollisesti myös graafista suunnittelua. Iloksemme saimmekin juuri kuulla, että Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) on myöntänyt meille rahoitusta kurssia varten. Rahoitamme kurssia myös omalla varainhankinnalla.  

Videopuhelu opiskelijoiden kanssa oli erinomainen tilaisuus nähdä, mitä lahjoitukset ovat konkreettisesti saaneet aikaan: neljä nuorta innoissaan oppimassa uusia taitoja ja haaveilemassa tulevasta. Lopuksi kaikki kiittelivät vuolaasti. Suuri kiitos kuuluukin lahjoittajillemme, sillä ilman heitä ei toiminta olisi ollut mahdollista.