6.2.2018 - teksti: Salla Jokela, kuvat: Anna Kuokkanen ja Susani Mahadura

Toisenlaisia tarinoita -kampanjan avausseminaari välitti voimaantumisen sanomaa

Toisenlaisia tarinoita -kampanjan avausseminaari täytti 30.1.2018 Eurooppasalin Helsingissä. Tilaisuuden livestreamia seurasi lisäksi Facebookin välityksellä useampi sata henkilöä. Seminaari koostui toisiaan täydentävistä puheenvuoroista, videoesityksistä ja paneelikeskusteluista, jotka juontajat Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan sitoivat tarinalliseksi kokonaisuudeksi

Tilaisuuden avasi FinnWID – Naiset kehitystyössä -järjestön aktiivijäsen Anna Kuokkanen. Hän kertoi tutustuneensa kampanjan keulahahmoon, entiseen ihmiskaupan uhriin Itohan Okundayeen turvapaikanhakijoiden arkea käsittelevän valokuvaprojektinsa yhteydessä. Naisten ystävystyttyä Okundaye ehdotti, että he ryhtyisivät kampanjoimaan ihmiskaupan syiden kitkemiseksi Nigeriassa. Okundaye halusi antaa kampanjalle kasvot, ja Kuokkanen rohkaistui keräämään FinnWID-järjestön kautta vapaaehtoisten verkostoa idean toteuttamiseksi.

 
 
Itohan Okundaye kertoi kokemuksistaan ihmiskaupasta Italiassa.

Itohan Okundaye kertoi kokemuksistaan ihmiskaupasta Italiassa.

 
 

Okundayen kertomus valaisi niitä kauheuksia, joita jopa satatuhatta naista kokee Euroopassa joka vuosi. Suomeen päätyneitä ihmiskaupan uhreja Pro-tukipisteessä auttava Essi Thesslund piti Okundayen kokemuksia monella tapaa edustavana esimerkkinä. Uhrien tarinoissa toistuvat kokemukset absoluuttisesta köyhyydestä ja verkostojen puutteesta lähtöalueilla sekä pelosta ja väkivallan uhasta Euroopassa. Thesslund korosti, että uhrien auttaminen edellyttää luottamuksellisen yhteyden syntymistä. Vasta silloin uhrit vakuuttuvat siitä, että kertomalla oman tarinansa he voivat parantaa tilannettaan.

Kansallisen ihmiskaupparaportoijan edustaja Venla Roth kertoi ihmiskaupan uhrien auttamiseen liittyvästä lainsäädännöstä ja sen soveltamisen ongelmista. Niiden vuoksi kaikkein hädänalaisimmassa asemassa olevat jäävät usein vaille apua. Suomen lain mukaan ihmiskaupan uhreille voidaan myöntää oleskelulupa, mikäli heitä tarvitaan Suomessa esimerkiksi rikoksen tutkinnan vuoksi tai heidän tulkitaan olevan erityisen haavoittuvassa asemassa. Ulkomailla tapahtuneiden rikosten selvittäminen Suomessa on kuitenkin hankalaa, ja tulkinnat siitä, ketkä ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, ovat epäjohdonmukaisia ja ennakoimattomia. Ongelmia aiheuttaa myös se, etteivät viranomaiset kohtaa ihmiskaupan uhreja tai tunnista heitä. Roth kaipasi valtioilta toimenpiteitä näiden institutionaaliseksi väkivallaksi kutsumiensa ongelmien ratkaisemiseksi.

 
 
Tilaisuutta seurasi täysi sali kuulijoita.

Tilaisuutta seurasi täysi sali kuulijoita.

 
 

Puheevuoroja täydensi Osai Ojighon videotervehdys Amnesty Internationalin Nigerian maatoimistosta. Hän mainitsi muun muassa ihmiskauppaan liittyvän katastrofaalisen tilanteen Libyassa ja korosti Euroopan Unionin jäsenvaltioiden vastuuta siitä, että maat huomioisivat ihmisoikeudet toteuttaessaan rajapolitiikkaa. Paneelikeskustelun aikana myös yleisö pääsi esittämään kysymyksiä Okundayelle, Thesslundille, Rothille sekä FinnWID:in puheenjohtaja Erna Alitalolle. Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että paras keino ihmiskauppiaiden vallan vähentämiseksi Nigeriassa on parantaa tyttöjen ja naisten toimeentulon edellytyksiä alueella. Nopeiden ratkaisujen etsimisen sijaan on järkevää panostaa esimerkiksi tyttöjen koulutukseen sekä kestävien elinkeinojen kehittämiseen. Juuri tähän tarkoitukseen Toisenlaisia tarinoita -kampanja kerää nyt rahaa.

 
 
Paneelissä keskustelivat Venla Roth, Itohan Okundaye, Essi Thesslund ja Erna Alitalo.

Paneelissä keskustelivat Venla Roth, Itohan Okundaye, Essi Thesslund ja Erna Alitalo.

 
 

Kaiken sanotun rinnalle tapahtuman viestiksi nousi toivo ja voimaantuminen. Okudayen vahva ja optimistinen läsnäolo sekä kymmenien vapaaehtoisten työpanos antoivat lupauksen siitä, että toisenlaiset tarinat ovat mahdollisia. Vaikuttavat kohtaamiset ja teot voivat saada aikaan pieniä muutoksia, jotka ovat tärkeitä askeleita monimutkaisten globaalien ongelmien ratkaisemiseksi.

 
 
Tämäkin seminaari järjestettiin täysin vapaaehtoivoimin. Tilaisuuden jälkeen tunnelma oli tyytyväinen ja innostunut.

Tämäkin seminaari järjestettiin täysin vapaaehtoivoimin. Tilaisuuden jälkeen tunnelma oli tyytyväinen ja innostunut.

 
 

Salla Jokela työskentelee tutkijana Suomen Akatemian rajojen, identiteettien ja transnationalisaation tutkimuksen RELATE- huippuyksikössä Helsingin yliopistossa. Hän on mukana FinnWID:in toiminnassa, sillä hän uskoo, ettei globaaliin eriarvoisuuteen liittyviä ongelmia ratkaista ainoastaan kansainvälisin sopimuksin, vaan myös paikallistason pienin teoin.