22.2.2018 - teksti: Erna Alitalo, kuva: Paula Ojansuu/Studio Kraft & Naisjärjestöjen Keskusliitto
Järjestöaktiivin viikko
Tässä blogissa haluamme tuoda näkyväksi muun muassa kaikkea sitä, mitä tapahtuu FinnWIDin kaltaisen järjestön kulisseissa. Niinpä ajattelin kirjoitella, millainen on tavallinen helmikuinen viikko järjestöaktiivin elämässä. Kirjoitus sijoittuu välille lauantai 10.2. – perjantai 16.2.
Lauantaina oli hallituksemme kokous klo 17.30. Mieheni oli ollut aamuvuorossa töissä ja hänen tullessaan kotiin kävimme pikaisesti ovella läpi, milloin lapsukaisemme on syönyt, saanut puhtaan vaipan ja nukahtanut – sitten kiiruhdin kokoukseen. Kokous pidettiin hallituksen jäsentemme Annan ja Tommin luona, kuten usein muulloinkin. Annalla ja Tommilla on 2-vuotias lapsi, joten kokoustaminen on kätevintä heillä, jotta molemmat pääsevät osallistumaan.
Kokouksemme asialistalla oli mm. tilinpäätös ja tämän vuoden budjetti sekä toimintasuunnitelma, jotka tullaan käsittelemään vuosikokouksessa maaliskuun lopulla. Vuosikokouksessa valitaan myös uusi hallitus ja toivommekin, että saamme mukaan uusia innokkaita tekijöitä. Nyt meitä on ollut hallituksessa neljä henkilöä, ja vaikka tiivis porukkamme on toiminut hyvin esimerkiksi silloin, kun on pitänyt reagoida nopeasti asioihin, ovat lisäkädet tervetulleita mukaan – välillä asiat kasautuvat ja vuorokauden tunnit eivät tunnu riittävän.
Sunnuntaina oli mieheni syntymäpäivä, joten pidin taukoa järjestöpuuhista – söimme pannukakkua ja jäätelöä. Illalla kuitenkin selvisi, että kampanjamme oli kerännyt kasaan ensimmäiset 1000 euroa, josta viestittelimme sitten hallituslaisten kesken omassa Facebookin messengerin kuumanlinjan keskusteluryhmässämme ja sovimme, miten sometamme asiasta tulevalla viikolla.
Maanantaina luonnostelin hankehakemukseemme ongelma-analyysia ja tuloskehikkoa indikaattoreineen ja lähetin ne nigerialaiselle kumppanillemme kommenteille. Hankesuunnittelu on täynnä tämän kaltaista mahdotonta hankejargonia. Eri rahoittajat käyttävät lisäksi vielä hieman eri termejä. Tästä syystä nyt alkuun olemmekin yrittäneet kumppanimme kanssa päästä yhteisymmärrykseen siitä, mitä kaikkea materiaalia ulkoministeriön hakuun tarvitaan.
Ulkoministeriön hanketuki on myös hieman erityislaatuinen siinä suhteessa, että rahoitusta hakee suomalainen järjestö ja paikallinen kumppanijärjestö toteuttaa hankkeen. Hanke suunnitellaan yhteistyössä. Tämä on uusi kuvio kumppanillemme. Paljon aikaa kuluukin siihen, että kommunikoimme niin sähköpostitse kuin Whatsappilla siitä, miten etenemme. Kumppanillamme tuntuu myös olevan melko kiireinen helmikuu – perjantaina sain aamulla klo 8.30 suunnittelua johtavalta Rolandilta viestin, että hän oli edellisenä iltana saapunut Benin Citystä Lagosiin, jossa oli osallistumassa IOM:n kokoukseen. Sunnuntaina hän oli lähdössä viikoksi Saksaan.
Tiistai-aamuni vierähti Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöjen johtajien foorumissa. Oli hienoa huomata, kuinka foorumissa oli mukana monipuolisesti erilaisia naisjärjestöjä. Oli hyvin vanhoja ja perinteikkäitä ja vasta viime vuosina perustettuja. Jokaisella oli oma missionsa, mutta kaikki ajoivat kuitenkin yhteistä isoa päämäärää – sukupuolten tasa-arvoa. Päällimmäisenä mieleeni jäikin ajatus siitä, kuinka hienoa on, että voimme tukea toistemme tärkeää työtä ja näin saavuttaa yhdessä ajamiamme asioita.
Keskiviikon päätapahtuma olikin sitten vuorostaan neuvolan kaksikuukautiskäynti. Pienokainen imaisi rohkeasti rota-virusrokotteen ja sai jälkioireena ainoastaan mahtavan ripulikakan seuraavana päivänä.
Torstaina kokoonnuimme FinnWID:n aktiivien kanssa suunnittelemaan varainhankintaa. Meillä on Facebookin aktiivi-ryhmässämme tällä hetkellä lähes 40 jäsentä ja mukaan mahtuu niin järjestötyön ensikertalaisia kuin vanhoja konkareita ja monia eri alojen ammattilaisia. Kaikkinensa meillä on aktiivien kesken tapaamisia lähes viikoittain – aiheina varainhankinta, hankesuunnittelu, viestintä/kampanjan toteutus ja tapahtumien järjestäminen.
Perjantai kului sähköposteihin vastailemisessa ja tämän blogitekstin parissa. Kaikkinensa järjestöaktiivin viikkoon kuuluu paljon pientä sälää ja erityisesti yhteydenpitoa eri toimijoiden kanssa. Lisäksi esimerkkiviikkoon mahtui muun muassa toiminnantarkastuksesta sopiminen, Maailma kylässä -festivaaleille ilmoittautuminen, Maailma kylässä -festivaalilla järjestettävän keskustelutilaisuuden suunnittelua, yhteydenpitoa median kanssa, aktiiveille viestittelyä, Twitteriä ja Facebookia ja aktiiveille järjestettävän, kampanjan aloituksen kunniaksi pidettävän juhlan suunnittelua.
Järjestöaktiivin tavalliseen helmikuiseen viikkoon mahtui siis paljon mielenkiintoista tekemistä, uuden oppimista, haasteita ja onnistumisia. 😊