26.11.2018 – teksti: Anna Kuokkanen ja Inkeri Mellanen, kuvat: Anna Kuokkanen
Ihmiskaupan juurisyitä selvittämässä Nigeriassa
Toisenlaisia tarinoita hanke matkusti marraskuussa 2018 Benin Cityyn Nigeriaan. Matkan tavoitteena oli selvittää paikallisten järjestöjen, viranomaisten ja muiden ihmisten käsityksiä ihmiskaupan juurisyistä sekä tutustua nigerialaisten järjestöjen ihmiskaupan vastaiseen työhön. Matka lisäsi ymmärrystä ihmiskaupan syiden monimutkaisuudesta, mutta antoi myös toivoa.
Benin City on nigerialaisen ihmiskaupan keskus. Jopa 90 prosenttia Nigeriasta tulevista, prostituutioon päätyvistä ihmiskaupan uhreista on aloittanut matkansa Benin Citystä. Suurin osa lähtijöistä on kotoisin Benin Citystä ja lähialueilta, mutta osa on tullut kaupunkiin kauempaakin, koska he tietävät voivansa järjestää sieltä matkan ulkomaille.
Ehdimme reilun viikon aikana tavata Benin Cityssä todella monta innostavaa ihmistä. FinnWID tekee yhteistyötä Nigerian Edon osavaltiossa toimivan kansalaisjärjestökoalition (ENCATIP) kanssa, johon kuuluu kuusi ihmiskaupan vastaista työtä tekevää järjestöä. Aloitimmekin tutustumismatkan haastattelut juuri näistä. Tutustuimme järjestöjen toimintaan ja näimme, että kumppanijärjestöissämme on paljon osaamista ihmiskaupan ehkäisemisen ja ihmiskaupan uhrien suojelemisen saralla.
FinnWIDin ja ENCATIP-järjestökoalition tapaaminen Benin Cityssä Idia Renaissance -järjestön toimistolla.
Ruohonjuuritason työtä tekevien kumppaniemme lisäksi tapasimme YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM:n edustajan, ihmiskaupan vastaista työtä tekeviä viranomaisia, tutkijoita, opiskelijoita ja yrittäjiä. Oli hienoa nähdä, miten paneutuneesti Benin Cityssä toimitaan ihmiskaupan ehkäisemiseksi, uhrien auttamiseksi ja paremman yhteiskunnan rakentamiseksi.
Matka ja sen aikana tehdyt haastattelut syvensivät ymmärrystämme nigerialaisesta ihmiskaupasta, sen syistä ja ratkaisuista sen ehkäisemiseksi. Haastattelemamme ihmiset olivat varsin yksimielisiä siitä, että ihmiskaupan uhriksi joutumisen taustalla ovat yleensä ensisijaisesti taloudelliset ongelmat. Silti matkan aikana hahmottui entistä selvemmin, miten monimutkaisesti talous, kulttuuri ja sen muutos, perinteet, perhesuhteet, yhteisön paineet ja kulutustottumusten muutos kietoutuvat yhteen ja luovat nuorille paineita lähteä ulkomaille, hinnalla millä hyvänsä.
Ihmiskaupan vastaisten projektien julisteita Idia Renaissancen toimiston seinällä.
Ongelman monitahoisuuden vuoksi matkan aikana kirkastui entistä selvemmin myös se, että ihmiskaupan kitkemiseksi tarvitaan yhteistyötä. Ihmiskauppaa ei ehkäistä vain lisäämällä nuorten tietoa ihmiskaupan vaaroista tai saattamalla hyväksikäyttäjiä vastuuseen teoistaan. Ihmiskauppaa ehkäisevää työtä täytyy tehdä kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Ihmiskaupasta täytyy puhua myös niille, jotka eivät ensiajattelemalta välttämättä kuuluisi ihmiskaupan uhriksi joutuvien riskiryhmään. Myös perheiden ja yhteisön asenteilla on suuri merkitys.
Iloksemme myös kuulimme, että yhteistyötä tehdään jo nyt paljon järjestöjen, viranomaisten, koulujen, seurakuntien ja muiden aiheen kannalta tärkeiden yhteisöjen kesken, ja mukaan on tämänkin vuoden aikana tullut uusia merkittäviä toimijoita. Se antoi toivoa, että ihmiskauppa voidaan yhdessä kitkeä Nigeriasta.
International Reproductive Rights Research Action Group (IRRRAG) on yksi järjestöistä, jotka toimivat Benin Cityssä ihmiskaupan ehkäisemiseksi. Kuvassa työntekijät ja vapaaehtoiset Patience Ekpere, Victor Oghide, Theodora Eghomwan ja Agnes Gpale.
Matkalla kerätyistä haastatteluista, kuvista ja videoista sekä Suomesta ja Italiasta koottavasta materiaalista työstämme talven ja kevään aikana opetusmateriaalin, joka julkaistaan Toisenlaisia tarinoita -nettisivulla huhtikuussa 2019. Opetusmateriaalin keskeinen tavoite on esitellä ihmiskaupan juurisyiden lisäksi myös ratkaisuja ihmiskaupan ehkäisemiseksi ja tehdä näkyväksi kansalaisjärjestöjen työtä Nigeriassa, Italiassa ja Suomessa. Opetusmateriaalin valmistelua voi seurata myös Facebook-sivullamme.
Tutustu tulevaan ihmiskauppaa ehkäisevään kehitysyhteistyöhömme ENCATIP-koalition kanssa.
Toisenlaisia tarinoita -blogi on vuoden 2019 kesäkuuhun asti osa Euroopan unionin rahoittamaa kehitysviestintä- ja globaalikasvatushanketta, joka tiedottaa Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta ihmiskaupasta ja sen juurisyistä Nigeriasta. Blogikirjoituksen sisällöstä vastaa FinnWID - Naiset kehitystyössä ry, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa