31.10.2018 - teksti: Toisenlaisia tarinoita -kaupunkikävelyiden koordinaatiotiimi, kuvat: Anna Kuokkanen ja Hanna Rajala
Kävellen kehitysyhteistyöhön? – varainkeruun uudet tuulet
Miten kootaan omarahoitusosuus kehitysviestintähankkeelle? Kuinka saadaan vapaaehtoiset innostumaan “tylsästä” varainhankinnasta? Mitä kaupata kriittiselle kuluttajalle, jonka kaappiin ei mahdu enää yhtään ekokassia? Näihin pienen järjestön varainhankinnan haasteisiin lähdettiin ideoimaan ratkaisua FinnWIDin varainhankitatiimissä syksyllä 2017.
Lopputuloksena syntyi suuren suosion saavuttanut Toisenlaisia tarinoita -kävelykierroskonsepti Helsingin Kallion kortteleissa. Kierrosten avulla kerättiin kesällä ja syksyllä 2018 useita tuhansia euroja FinnWIDin ihmiskaupanvastaiseen työhön ja innostettiin toimintaan mukaan joukko uusia vapaaehtoisia.
Pienten, vapaaehtoistoiminnalle perustuvien järjestöjen on jatkuvasti mietittävä uusia tapoja kerätä varoja toimintaansa. Ulkopuolinen hankerahoitus on osa tätä, mutta siihen vaaditaan aina myös järjestön omarahoitusta. FinnWIDissä heräsi ajatus käynnistää opastetut kaupunkikävelyt, kun pohdimme millaisesta varainhankinnasta itse innostuisimme.
Idea kaupunkikävelyistä sai lopullisen kannatuksen, kun keksimme, että kierroksilla voisi kertoa järjestön toimintaan ja arvomaailmaan osuvasti naisten tekemästä yhteiskunnallisesta muutoksesta Suomessa. Kun vielä keksimme kouluttaa oppaiksi esiintymisestä ja historiasta kiinnostuneita vapaaehtoisia, oli suunnitelma valmis! Näin syntyi tutkimusmatka Kallion naisten historiaan. Kallion korttelit antoivat mahdollisuuden puhua myös tämän päivän ihmiskaupasta, joka koskettaa näitäkin katuja.
Kävelykierrosten suunnittelu vapaaehtoistyönä oli yllättävänkin työlästä, mutta yhteen hiileen puhaltamalla saimme kuin saimmekin kävelykierrokset käyntiin heinäkuussa 2018. Kokonaisuutta suunnitteli ja ylläpiti tiiviissä tahdissa pieni ja toisinaan yötä myöten työskentelevä koordinaattoritiimimme Virpi Vepsäläinen, Elina Hiipakka, Inkeri Mellanen ja Elina Pohjonen. Nelihenkinen suunnitteluryhmämme mm. koosti opastekstit, suunnitteli vapaaehtoistyön konseptin sekä koulutti vapaaehtoiset ja koordinoi kierroksia.
Tukea suunnitteluun saattiin FinnWIDin muilta vapaaehtoisilta sekä Kallion kulttuuriverkoston konkarioppailta Juhani Styrmanilta ja Seija Sihvoselta Kova työ tuotti onnistumisia, joista ensimmäinen oli 14 loistavaa ja innokasta vapaaehtoista, jotka ilmoittautuivat opaskoulutukseen. Vapaaehtoiset kävelyoppaat olivatkin yleisölle näkyvin osa ja saivat paljon kiitosta työstään.
Vapaaehtoiset oppaat harjoittelivat opastamista kesäkuussa 2018.
Kävelykierrosten suuri suosio oli seuraava jysäys, joka yllätti meidät täysin! Yhteensä reilut 270 aiheesta kiinnostunutta osallistujaa kiersi Kallion kanssamme ensin kaikille avoimilla kierroksilla ja myöhemmin tilauskierroksilla. Myös palaute oli kiitollista. Niin osallistujat kuin oppaatkin pääsivät sisälle naisten historiaan, joka oli monelle ennestään tuntematonta. Kierroksilla opittiin tasa-arvosta ja opastamisesta, esiinnyttiin ja tutustuttiin - Kallioon, naisiin ja kalliolaisiin. Oppaat itse kommentoivat kokemusta mm. seuraavasti:
“Asiakkaat, kanssaoppaat ja FinnWIDin vapaaehtoiset tekivät kokemuksesta todella hienon!”
Parhaaksi koettiin itsensä haastaminen, lähihistoriasta oppiminen sekä voimauttava yhdessä tekeminen hyvän asian puolesta. Suurkiitos tiimimme puolesta kaikille osallistujille ja vapaaehtoisille, jotka mahdollistatte ihmiskaupan vastaisen toimintamme! Olimme täysin yllättyneitä suuresta suosiosta ja positiivisesta vastaanotosta.
Jokaiselle kävelykierrokselle osallistui kymmeniä kiinnostuneita kuulijoita.
Syksy toi mukanaan sateet ja ansaitun tauon vapaaehtoisille. Työ kuitenkin jatkuu, koska FinnWIDin hankkeiden koko omarahoitusosuus vielä ole kasassa. Kävelyt jatkuvat yhä, tosin ennen ensi kesää tilauskierroksina ja joustavasti. Viimeisin toteutettiin asiakkaan toiveesta virtuaalisesti ja turvassa tuulen tuiverrukselta. Lumikenkien hankintaa voidaan harkita helmikuulle. Mutta aikaa on myös ideoida ensi kesää, uusia kävelyjä ja uusia tarinoita!
Kävelykierrosten tuotoilla rahoitetaan niin suunnitteilla olevaan Toisenlaisia tarinoita -kehitysyhteistyöhankettamme, kuin jo käynnistynyttä kehitysviestintä- ja globaalikasvatushankettamme Suomessa. Käytämme kävelyjen tuottoja myös muuhun vaikuttamistyöhömme ja yhdistyksen perustoimintaan.