18.6.2019 - teksti: Erna Alitalo, kuvat: Anna Kuokkanen
Hyvissä tunnelmissa kesälaitumille
Neljä vuotta sitten istuin kesäkuun alussa erään kehitysyhteistyöjärjestön kehittämispäivillä. Olimme juuri uurastaneet koko kevään saadaksemme kasaan uuden ohjelmakauden rahoitushakemuksen ulkoministeriölle, ja nyt kävimme läpi yhteisen työn tuloksia ja viimeistelimme linjauksia. Samaan aikaan käytiin eduskuntavaalien jälkeisiä hallitusneuvotteluja.
Tuo kevät jäi monen järjestötoimijan muistiin – hallitusneuvotteluista tultiin ulos päätöksellä leikata varsinaisesta kehitysyhteistyöstä 330 miljoonaa euroa. Vuodelle 2016 kehitysyhteistyöhön oli alunperin suunniteltu käytettäväksi noin 815 miljoonaa euroa. Leikkausten jälkeen maksatukset tippuivat käytännössä noin 605 miljoonaan euroon. Vuonna 2017 varsinaisen kehitysyhteistyön maksatukset olivat vain 565 miljoonaa euroa. Järjestöjen kehitysyhteistyöstä leikattiin 43 prosenttia.
Kansalaisjärjestöt osoittivat mieltä kehitysyhteistyöleikkauksia vastaan syksyllä 2015.
Muistan hyvin sen järkyttyneen ilmapiirin tuolta kesältä, mielenosoitukset kehitysrahoituksen puolesta ja valtavat sopeutustoimet, joita monissa järjestöissä jouduttiin tekemään.
Nyt tänä keväänä tunnelmat ovat aivan toiset. Hallitusneuvottelut on saatu päätökseen ja uusi ohjelma tullut ulos. Hallitusohjelman julkaisun jälkeen Fingo pyysi myös meiltä FinnWIDistä kommentteja uudesta ohjelmasta.
Meidän kannaltamme ohjelmassa on paljon hyvää. Yleisesti ohjelmassa on erittäin hyvä sävy koskien naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon edistämistä ja ihmiskaupan uhrien aseman parantamista. Kehitysyhteistyön osalta kehitysrahoituksen tasoa aiotaan nostaa, järjestöjen työn merkitys nostetaan esiin, Suomelle aiotaan laatia kehityspolitiikan johdonmukaisuutta ja vaikuttavuutta edistävät ylivaalikautiset periaatteet ja viimein myös kehitysyhteistyövaroin tuettavia yrityksiä velvoitetaan noudattamaan verovastuullisuuden ja avoimuuden kriteereitä sekä edistämään ihmisoikeuksia ja Suomen kehityspolitiikan tavoitteita.
Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan, millaisiksi käytännön toimenpiteiksi hallitusohjelman linjaukset muokkautuvat, ja pääsevätkö myös pienet järjestöt mukaan uuden kehityspoliittisen ohjelman sekä ylivaalikautisten periaatteiden suunnittelemiseen.
Myös meillä FinnWIDissä on tapahtunut kevään aikana kaikkea mahtavaa. Toipuminen ulkoministeriön kielteisestä rahoituspäätöksestä vei hetken, mutta nyt olemme saaneet tehtyä kumppaniemme kanssa suunnitelmia ja syksyn alussa alamme rahoittaa nuorten naisten koulutusta Benin Cityssä. Kiitos aivan valtavasti kaikille toimintaamme tähän mennessä tukeneille – työ jatkuu.
FinnWID alkaa syksyllä tukea nuorten naisten koulutusta kumppanijärjestönsä Idia Renaissancen koulutuskeskuksessa Benin Cityssä.
Saimme myös talven ajan Euroopan unionilta ja Fingo ry:ltä rahoitusta Toisenlaisia tarinoita -kehitysviestintähankkeelle. Rahoituksen avulla pystyimme laajentamaan tiedotustyötämme: teimme uudet Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta ihmiskaupasta kertovat nettisivut, kävimme tutustumassa kumppanijärjestöjemme työhön Nigeriassa, järjestimme kurssin Diakin sosionomi-opiskelijoille, järjestimme useita tilaisuuksia ja teimme valtavasti yhteistyötä median kanssa.
Ja työ tuotti mahtavia tuloksia. Sosionomi-opiskelijat kokivat, että kurssi lisäsi heidän tietämystään ihmiskaupasta ja ammatillista osaamistaan, ihmiskauppaan liittyvät teemat näkyivät kevään aikana valtakunnallisissa medioissa, ja FinnWIDissä on mukana monia uusia sitoutuneita vapaaehtoisia, jotka haluavat vaikuttaa tasa-arvoisemman maailman puolesta.
Eurooppasali täyttyi kiinnostuneista kuulijoista toukokuussa, jolloin järjestimme Vaihtoehtoja ihmiskaupalle -seminaarin.
Olemme siis erittäin hyvillä tunnelmilla siirtymässä kesälaitumille. Kiitos kaikille FinnWIDin työssä mukana olleille ja työtämme tukeneille.
Kesän aikana voit tukea toimintaamme osallistumalla viime kesänä jo suurta kiitosta keränneille Toisenlaisia tarinoita -kävelyille, joilla käsitellään Kallion naisten historiaa.
Ja pysy kuulolla – syksyllä on taas tulossa vaikka mitä. 😊
Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.